De Arbeidstijdenwet (ATW), ook wel in de volksmond “werktijdenwet'” genoemd, is een complex geheel van regels die de maximale werktijden en minimale rusttijden van werknemers bepalen. In de Arbeidstijdenwet staat hoeveel uren werknemers in een bepaalde periode mogen werken en hoeveel tijd ze recht hebben op pauze of rust. Er zijn daarnaast extra normen voor nachtarbeid, werken op zondag en oproepdiensten (consignatie). De Arbeidstijdenwet geldt voor iedereen vanaf 18 jaar die voor een werkgever werkt, dus ook voor uitzendkrachten, gedetacheerden en stagiairs. Maar ook voor jeugdige werknemers van 16 en 17 jaar, waarvoor aanvullende regels gelden.
Voor werknemers van 18 jaar en ouder gelden de onderstaande normen. Het is belangrijk om bij de toepassing van deze normen rekening te houden met de definities van diverse ATW-termen (bijvoorbeeld dienst, week, 24 uur). Een volledige en overzichtelijke samenvatting van alle regels en definities kunt u gratis downloaden via de website van Déhora.nl, zodat u deze altijd bij de hand heeft bij de controle van uw personeelsplanning.
Regels arbeidstijden en rusttijden
*Definities begrippen Arbeidstijdenwet
In de arbeidstijdenwet wordt gesproken over onder andere dienst, nachtdienst, per 24 uur, reeks, dag en week. Voor de juiste toepassing van de ATW is het belangrijk om te weten wat deze begrippen inhouden. Deze begrippen vindt u terug op de gratis samenvatting ATW.
Toezicht op naleving Arbeidstijdenwet
Werknemers moeten er zelf op letten dat de wettelijke regels inzake arbeids- en rusttijden worden nageleefd. Als de werknemer het vermoeden heeft dat de Arbeidstijdenwet wordt overtreden, dan kan hij of zij de werkgever hier op aanspreken. Ook is het mogelijk dat de werknemer de ondernemingsraad raadpleegt of informeert.